25 - 28 juli 2012, Brädholmen i Oskarshamn, Fri entré


lördag 30 april 2011

Intervju med Hamnfestivalens ordförande: Anders "AK" Karlsson




Berätta lite om hur Hamnfestivalen har utvecklats under årens lopp. Vem startade den och när?

Hamnfestivalen startades för lite drygt tjugo år sedan av Björn Nilsson, som är den f.d. ägaren av det som då hette Kå-Be- Hallen. Från början var det fem idrottsföreningar som organiserade festivalen- Oskarshamns Handbollsklubb, IFK Oskarshamn, Cykelklubben, Simsällskapet och OBBK. Numera är det bara OHK och IFK som arrangerar festivalen.

Vi försöker att förnya oss och utveckla festivalen år från år, men vissa saker är såklart återkommande, exempelvis de väldigt omtyckta programpunkterna som talangjakten, jippotävlingarna och bingo till kaffet.

Vi vill att Hamnfestivalen ska vara en festival för alla. Helt enkelt ett evenemang som man ska kunna se fram emot och ta del av oavsett om man är gammal eller ung, man eller kvinna! Vi har även valt att fokusera på lokala så väl som inte så kända artister och band med mycket talang. Målet är att vi ska kunna hjälpa dessa musiker på deras väg mot toppen!

Vilka är det som organiserar Hamnfestivalen?

Hamnfestivalen arrangeras av OHK och IFK. De som är engagerade i själva organiserandet är jag själv, Jenny Svendsby, Marcus Ishagen, Ronnie Iveslätt, Tommy Svensson och Kaj Gabrielsson. Vi är tre representanter från varje klubb.

Vad har du för vision för Hamnfestivalen? Hur skulle du vilja att Hamnfestivalen såg ut i framtiden.

Min vision för framtiden är att Hamnfestivalen ska bli både bättre och större. Jag skulle vilja ha möjlighet att kunna fylla hela hamnområdet, delar av Badholmen och kajen ända fram till stadshuset med knallar, aktiviteter och evenemang. Det är även min förhoppning att vi ska kunna utveckla samarbetet med Skuthelgen.

Under sommaren är det ju högsäsong för festivaler – varför tycker du att man ska välja att komma på Hamnfestivalen?

Hamnfestivalen är en festival för alla. Oavsett vem du är och var du kommer du ifrån så finns det något för dig. Dessutom är det gratis inträde, vilket innebär att precis alla har möjlighet att komma ner och ta del av uppträdanden, evenemang och aktiviteter. Alla vinster går till föreningsverksamhet, samt till att utveckla festivalen till nästa år. Hamnfestivalen är ett evenemang som håller hög standard och som bidrar till ett levande Oskarshamn!

Sen så ska man ju såklart komma till Hamnfestivalen för att vi bjuder på underhållning från riktigt duktiga artister och band, roliga aktiviteter och god mat och dryck! För att inte tala om den härliga atmosfären.


Vad händer på årets Hamnfestival? Finns det några nyheter?

Årets Hamnfestival bjuder på många nyheter. Exempelvis så har vi senarelagt festivalen, eftersom vi inte ville ligga alltför nära i tiden med Offshore racet och Latitud 57. Vi vill inte att Oskarshamnarna ska behöva välja bort det ena eller det andra. En annan nyhet är att Hamnfestivalen sammanfaller med Skuthelgen, vilket innebär att hela hamnen kommer att vara fylld med båtar och skutor från världens alla hörn. Vi tycker att Hamnfestivalen och Skuthelgen är ett bra komplement till varandra!

I år har vi även två matställen till skillnad från tidigare år då det bara har funnits ett. Åströms och the Big Bang är de som står för mat- och ölförsäljningen. Dessutom kommer Herr Våffla att servera churros och annat gott från sin vagn.

Ytterligare en nyhet är att vi kommer att bjuda alla Oskarshamnare på gratis träning. Det är nämligen så att Friskvårdshuset kommer att köra ett pass varje dag för den som vill komma ner och prova på en ny träningsform. Passen som det kommer att bjudas på är Zumba och Body Combat.

När det gäller uppträdanden så har vi i år fler artister än vi har haft tidigare. Hela nio artister och band kommer att uppträda på årets festival. I stort sätt skulle man kunna säga att vi har breddat oss rejält när det kommer till artisterna. Vi har allt från hårdrock och pop till hiphop, gospel och dansband. Som sagt, det finns något för alla!

Vad tycker du själv är det allra bästa med Hamnfestivalen?

Det allra bästa är att det är en sådan blandning av människor. Det är allt från pensionärer och tonåringar till ungdomar, medelålders och barnfamiljer. Det är härligt att se dessa möten mellan gamla och unga och jag tycker att det skapar en fantastisk atmosfär!

En annan sak som är bra med Hamnfestivalen är att det är ett ideellt event som är organiserat av privat personer för att gynna föreningsverksamheten och på så sätt även bidra till en högre livskvalite i Oskarshamn. Gratis inträde innebär även att vem som helst kan komma och man kan röra sig in och ut ur området precis som man själv önskar.


Hamnfestivalen håller ju på under hela fyra dagar. Vad ser du själv fram emot allra mest?

Det man som organisatör ser framemot mest är såklart att se resultatet av alla de timmars jobb man har lagt ner på att skapa en festival, som man hoppas att alla besökare ska tycka var en fantastisk upplevelse. Belöningen är att se att allting klaffar och att besökarna har roligt!

Personligen så ser jag allra mest framemot talangjakten och jippotävlingarna. Det är alltid intressant att se årets talanger och jippotävlingarna bjuder garanterat på både skratt och spänning. Jag är naturligtvis även nyfiken på att se våra duktiga artister uppe på scenen!

Du är ju en väldigt aktiv person- ordförande för hamnfestivalen, ordförande i Handbollsklubben, ungdomstränare och besättningsman i Sjöräddningen. Med andra ord en riktig eldsjäl. Vad är det som driver dig? Var finner du din inspiration?

Haha, jadu det var en bra fråga. Inspirationen är väl att skapa ett levande Oskarshamn. Det krävs att man engagerar sig för att det ska hända saker i Oskarshamn. Det som driver mig är, förutom att det är väldigt roligt att jobba med att skapa en festival som Hamnfestivalen, att vi kan få ihop pengar till föreningsverksamheten och på så sätt se till att barn och ungdomar kan få åka iväg till matcher i riktig buss, åka på cupper, träningsläger och få nya matchställ och liknande. Drivet får man även av att artister från hela Sverige ringer och vill vara med i Hamnfestivalen. Det känns bra att man kan skapa något som så många uppskattar och kan ta del av.

Vad är det bästa med att vara med att arrangera ett evenemang som Hamnfestivalen?

Det bästa är att det känns som att man gör någonting bra för hela Oskarshamn. Vi skapar någonting som andra kan dra nytta av och det är en fin känsla. Dessutom så träffar man en hel del fantastiska, drivna och inspirerande människor.

Slutligen, har du något meddelande till Oskarshamnarna?

Javisst! Gå på festivalen, njut av artister, aktiviteter, god mat och dryck och verkligen ta in atmosfären! Köp våra festivallotter så stöttar du föreningsverksamheten och har dessutom chansen att vinna resecheckar till ett värde av 3000 kr.

Hamnfestivalen- festivalen för alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar