25 - 28 juli 2012, Brädholmen i Oskarshamn, Fri entré


torsdag 7 juli 2011

Det senaste tillskottet till Hamnfestivalen: Slottet


Det senaste tillskottet till Hamnfestivalen 2011s artistuppställning är Norrköpings bandet Slottet. Slottet spelar på lördagen den 30 juli kl 17.40 istället för Dynamo 77, som pga personliga skäl lämnat återbud. Här följer en liten intervju där de berättar lite mer om sig själva och sin musik!

Hej Slottet! Vilka är ni?
Från början fyra personer som träffades i norrköping under studietiden och bestämde sig för att att spela covers under sittningar och baler. Med tiden så bortföll en medlem och två av de tre medlemmarna som var kvar ville göra egna kompositioner och efter denna korsning av viljor uppkom Slottet. I grunden är vi tre, men live kan vi vara upp till sex personer, även om vi bara får med oss fyra till hamnfestivalen.

Grundmedlemmarna är Marcus Andersson på gitarr och som låtskrivare, Yin Fai Chan på synth och åsiktmakare samt Marcus Wahlström på sång och som låtskrivare samt producent. Tillkommer gör Martin Sjölander som återkommande VJ med sina visuella inslag live. Därtill också Martin Eriksson som DJ:ar live och Anna Segerfelt som lånat ut sin röst till flera av låtarna både i huvudmelodi och kör.

Hur skulle ni beskriva er musik?
Det är alltid svårt att sätta ord på något som bygger på subjektiva intryck och känslor, men genremässigt så gör vi elektro-pop med inslag av akustiska element. Det centrala i låtarna är enkla produktioner med melodi i centrum. Intrycken hämtas från allt möjligt, men vi låtar oss gärna inspireras av andra artister.

Vad är bakgrunden till namnet "Slottet"?
 Namnet Slottet uppkom mest av en slump därför att det passade oss – det är kort, koncist och slagfärdigt. Dessutom är våra symboler och alteregon porträtterade i form av en groda och en häst – något som uppkom i samband med namnets skapande.

Jag har förstått att ni är signade av ett Brittiskt skivbolag. Hur gick det till och när kommer ni att släppa en skiva? Är planen en lansering i Storbritannien?
Signade är nog lite stort ord, vi har snarare ett samarbete med ett gör-det-själv-bolag som heter Fika Recordings vilket drivs ideellt och utgår från artisterna engagemang att utvecklas med bolaget. Vi släppte vår EP Servants där för ett antal veckor sedan – i kassettform. Ett koncept som vi både tycker passar soundet på bandet, ligger rätt i tiden och dessutom är otroligt snyggt designat i sitt format. Dessutom är det ett billigt medium, speciellt som man med själva kassettbandet också får digitala downloads. I form av lansering så är det tänkt att vi ska spela i London när tillfälle ges samt att även ha en releasefest i Sverige tillsammans med andra artister som släpptes samtidigt hos dom. Vad som sedan blir av eller inte återstår att se, men alla möjligheter att spela live är det som driver oss som band.

Vad lyssnar ni själva på för musik och vad inspirerar er?
Extremt blandat genom hela bandet, men självklart är alla former av pop hela tiden den gemensamma nämnaren även om det som genre kan skifta mycket i stil och uttryck. Nedan följer dock en eller flera låtar som medlemmarna i bandet har i mp3/spotify/telefon/valfritt media just nu:

Marcus Andersson: Jag lyssnar nog mest på Death cab for cuties låt Doors unlocked and open. Grymt bra driv i den låten och som alltid bra material.

Yin Fai Chan: Nu när det är sommar och allt blir det gärna soft och chill i form av Fleet Foxes och Bon Iver's fantastiska nya album. Har också fastnat rejält för Stars.

Marcus Wahlström: Låtar som jag lyssnar mest på just nu är St Peter's Cathedral med Death cab for cutie, Pulp med Disco 2000 och allt på Radioheads nya skiva King of limbs och även jag har lyssnat mycket på Bon Ivers nya.

Hur går det till när ni skapar er musik?
Det börjar med att Marcus A. eller Marcus W. skapar en eller en del av en produktion i datorn som sedan utvecklas tillsammans tills alla parter är nöjda och Fai får säga sitt. I början handlar det mest om melodin i koppling till produktion, men sedan tar efterproduktionsarbetet vid med mixning och allt vad det innebär.

Vad har ni på gång i sommar?
Det har varit en del spelningar, men främst så har fokus kommit att ligga på jobb och att hitta inspirationen för nytt material samt olika formar av kringmaterial som hemsida och merch.

Hur ser er ”top 5 world’s greatest songs” ut?
Marcus Andersson: Jag har inte några speciella låtar, men rent spontant så lyssnar jag gärna på följande:
Radical Face - Welcome home
Coldplay - The Scientist
Frou Frou - Let go
M83 - We Own The Sky
Postal Service - Nothing Better

Yin Fai Chan: Har egentligen ingen topplista men det finns vissa låtar som jag inte kan sluta lyssna på:
How Far We've Come med Matchbox Twenty
Mr. Brightside av the Killers
Prayer For The Refugee, Rise Against
Pills, The Perishers
Scapegoat, Hajen (Jaw Lesson)

Marcus Wahlström:
Utan inbördes ordning och väldigt mycket för stunden:
How to disappear completly, Radiohead
The district sleeps alone tonight, The Postal Service
You never give me your money till Her majesty på Beatles album Abbey road kan med lite vilja ses som en låt.
You said run, Sweet Chariots
Yes man, Münchausen by proxy

Har ni varit i Oskarshamn tidigare? Vad vet ni om Oskarshamn och Hamnfestivalen?
Ingen av oss har faktiskt varit i Oskarshamn, men ser självklart fram emot att möte publiken och se till så att vi kan lysa upp vad som förhoppningsvis blir en varm och fin sommarkväll. Lite information hade vi innan genom en i bandets vänner.

Slutligen, vad kan Oskarshamnarna förvänta sig av er spelning? Varför ska de komma och se er spela?
Mycket ljud helt enkelt, inte så mycket mellansnack då vi låter låtarna tala för sig själva och som alltid en enorm stämning. Samt en och annan häst och groda. Våra låtar blir ofta beskrivna tillsammans med känslan av sensommar så tidpunkten kunde inte vara bättre. Kom och fira av sommaren med oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar