25 - 28 juli 2012, Brädholmen i Oskarshamn, Fri entré


torsdag 12 juli 2012

Vi möter Cheers och Rockprinsen


Hej Cheers och välkomna tillbaka till Oskarshamn och Hamnfestivalen! Hur känns det?
Fantastiskt roligt för såväl arrangör som orkester med tanke på de miserabla väderförhållanden som gällde 2011. Men detta år väntar sol o värme?!


Ni kommer med konceptet Cheers: The swining 60s i år. Vad kan ni berätta om det?
The Swingin´60`s är ett samlat begrepp för allt som hörde 60-talet till; främst inom musiken. Beatles, Stones, Doors-Mersey Sound, Tamla Motown, FlowerPower etc. En musik som tillsammans med 50-talets Rock´n Roll startade allt och än idag utgör grunden för all populärmusik

Sommaren 2010 gjorde ni ju comeback efter 43 års uppehåll. Hur kom det sig? Hur känns det att vara återförenade?
Efter att inte ha haft någon som helst kontakt under dryga 40 år, uppstod densamma då basisten efterfrågade en Super8-film kring Cheers 1966-för att omvandla till DVD. Så träffades hela gänget igen och musik uppstod på alla plan. Förvissade om att övning ger färdighet Nypremiär Stora Scenen Kungsträdgården-exakt 43 år efter uppträdandet i Kungsträdgården i Hagge Geigerts show 1967. Se´n följde ny CD, Radiodokumentär av Niklas Levy, TV-något som tillsammans verkligen gav mersmak

Cheers var väldigt populära under 60-talet. Ni har t.om beskrivit som pop-pionjärer. Hur förklarar ni det?
Cheers utvecklades snabbt till ett av Stockholms allra populäraste band och begreppet Pop-pionjärerna skapades av; A.1:a popband någonsin som spelade i en kyrka, Danderyds kyrka 1967 B. 1:a popband någonsin som använde sig av förlagan till senare serieproduktion av Fuzzbox. C. Första svenska band på internat. skivbolag-Decca.

Hur var det att vara popstjärnor under det glada 60-talet?
A. Flickor,flickor,flickor.....
B.Det fullkomligt vimlade av speltillfällen inte minst i Stockholmsregionen. Men Cheers spelade t.ex. likaväl i Gällivare som Nässjö, men allra mest i Finland, där man blev ett av Finlands populäraste band i internationell jämförelse.
C.Man fick jobba sig fram, vilket skapade en enorm social samlingbas att stå på. Från Radioapparater som förstärkare och stora syltburkar som kompletterarnde trumset använde man hela tiden gaget till uppkompletteringar av instrument o förstärkare.
A.Som sagt flickorna som förföljde en överallt

Framgångarna innebar att ni delade scen med flera stora artister. Kan ni berätta lite mer om detta? Vem var roligast att jobba med?
Bäst var nog Tom Mick o Maniacs dvs. Tommy Körberg o Mick Johansson! Sångare som än idag i stort saknar motsvarighet inom branschen. De låg under 7 veckor 1:a på Skandinavinens alla hitlistor med Somebody´s taken Maria away. Men lägg därtill, Mascots, Hep Stars, Tages, Anna-Bee-Nox, We 4 m.fl.

Vad är ert bästa minne från den tiden?
Den stora spelningen och samtidigt utlandspremiären på Tammerfors isstadion inför 5000 pers. i publiken. Men också beskedet att internat. multiskivbolaget Decca/Rolling Stones/ släppte Cheers debutskiva Love me two times på sin label.

Vad är ert bästa minne från er comeback?
Hela återföreningen,men kanske framför allt TV och Lyxkryssningen till Tallin ihop med Engelska Smokie, där Cheers av både arrangör och publik utsågs till kryssningens musikaliska behållning

Hur kom det sig att Cheers splittrades? Ångrar ni det beslutet så här i efterhand?
Turnerandet tog helt överhanden och studierna blev lidande. Trummisen somnade på fransklektionerna med anmärkning som resultat. Resultat: Totalstopp från föräldrarnas sida. Dock var The Swingin´60`s epoken i stort sett över-så en nedläggning var ändock okey! Men vi fick avboka en turné till Schweiz som inte kändes så där våldsamt bra!

Hur tycker ni att musikindustrin har förändrats sedan 60-talet? Var det verkligen bättre förr? Musiken var mer äkta på 60-talet. Ingen datorisering, förprogrammerade stämmor och självspelande instrument, vilket krävde betydligt mer av alla musikanter och sångutövare än idag. Men framför allt handlade det om ett gemensamt band model alla för en och en social sammanhållning, såväl på scenen som vid sidan om. Idol o kommande FactoryX jurymedlemmen Andreas Carlsson bevistade Cheers vårpremiär på Stockholms-klubben Back to the 60`s och blev grön av avund när han noterade Cheersmedlemmarnas härliga gemenskap. Något som överhuvudtaget inte existerar i dagens popvärld.

Hur ser framtiden ut för Cheers och Rockprinsen? Vad har ni på gång?
Cheers är inte intresserade av att fara o flänga Sverige runt som i fornstora dagar, utan begränsar medvetet sina evenemang till totalt 5-7 under sommarperioden. Evenemang som Cheers själva väljer ut. Allt för att bibehålla och inte äventyra den sanna spelglädjen, ett av Cheers kännetecken,tillsammans med publikontakten, nödvändig distans o glimten i ögat. Dessutom finns det idag ytterst få 60-talsband som inte bara spelar 60-tal utan ÄR 60-tal! Så självklart handlar om det äkta 60-talet och The Swingin' 60s. Lägg därtill att Oskarshamnarna också får se en egen Oskarshamnsbo begå sin debut i detta 60-talssammanhang, som gästartist. Rockprinsen jobbar förutom med Cheers också med legendariska New Generation och till hösten med Trion VästSveriges Rocklegender: Janne Lucas-Rockprinsen-Gert Lengstrand


Slutligen, 9 snabba: 

Favoritlåt- Good Vibrations
Favoritband- Beatles
Favorit kvinnliga artist- Barbara Streisand
Favorit manliga artist- Elvis Presley, Jim Morrison, Peter Cetera
Drömsamarbete- Omöjligt att genomföra-för sent!
Favoritskiva- Lonely heart's club
Favoritkonsert- Doors o Jim Morrison Stockholms Konserthus 1968
Det bästa med 60-talet var... Tammerfors Isstadion 1967
Det roligaste vi någonsin gjort är…. Hela Återföreningen, TV+Tallinkryssning


Se Cheers med the Swingin' 60s lördagen den 28 juli kl. 21.00

1 kommentar:

  1. Detta blir garanterat drag! Ett önskat återseende från förra sommarens festival. Se Cheers i hamnen kl 21:00 på lördag kväll den 28 juli!

    SvaraRadera