25 - 28 juli 2012, Brädholmen i Oskarshamn, Fri entré


tisdag 10 juli 2012

Intervju med Ays'N'Beez


Hey Ayz N Beez! Vilka är ni?
Vi är två världsomspunna unga män med djup fascination för hiphoprytmer. Har båda sysslat med musik sen vi var i tidiga tonåren och det är vår värld och ideologi sen dess.

Hur kom det sig att ni började göra musik ihop?
Vi har känt varandra sen tidiga tonåren och haft samma umgängeskrets sen innan dess. Bland kompisarna vi rappade med var vi de som bäst behärskade engelskan och i studion klaffade vi bra så det föll sig naturligt att vi två körde tillsammans.


Hur skulle ni beskriva er musik?
Sprudlande, smutsclean och experimentell hiphop med undergroundrötter.


Om ni skulle jämföra er själva med en känd artist- vem/vilka skulle det bli?
Bootsy Collins, verbal rapability baby!

Vad inspirerar er? Vad har ni själva för musikaliska förebilder?
1. Vinyl, kärlek, mätt mage, och framförallt våra vänner som lever likadant och taggar varandra.

2. Busta Rhymes under hans första 3 soloplattor för hans råfeta energi och lekfullhet med uttrycket i rösten, minst hälften av alla phillysoul artister, The Pharcyde, Lords of the underground, Ras Kass, Wu Tang... List goes on.

Ni har ju nyligen släppt ett nytt album. Kan ni berätta lite mer om det.
Det finns inget recept till att göra ett Ays'n'Beez album mer än våra två huvuden och spontanitet. Hela albumet har kommit naturligt och är ett urval av den spretiga mängd musik vi har gjort tillsammans under det senaste året och den samlingen som blev kvar var de låtar som passade bäst ihop. Det är allt från overkliga och fantasifulla överuttryckanden på lustiga teman, som på Billy Bob som är en historia ur både första och tredjepersonsperspektiv om en idiot till ytlig typisk alfahane vid namn just Billy Bob, till på snudden mer seriösa men fortfarande med glimten i ögat typ av låtar som Free your mind, Mindin' my Ays'n'Beezness, Mansition Transit, Therefor me och Green dollar music som är livssyner, samhörighet och tillvägagångssättsfilosofier om att inte låta den individuella tanken styras av allmänna ideal.

Sen har vi rena bangers som Take, Trouble och Supaflummaz. Till sist bland exemplen helt flummiga filosofiska låtar som North Star, Destruction Reconstruction om hopp, utveckling och rena berserkfantasier.

Allt som allt har det präglats mycket av vårt tänkande i situationen man kommer till i vår ålder, vägskäl och lite halv vilsenhet, att våga ha sin egen outlook på livet. Vi kräver och tror inte att lyssnarna kommer förstå exakt vad vi pratar om på alla låtar, många kommer att snappa upp meningar och pussla in det i sitt egna medvetande på sitt vis eftersom det är väldigt rå direkta bildliga tankar som hamnat på pappret. Och det tror vi på mer än simpla och raka texter om vi själva får välja.

Rent ljudmässigt finns både enkla men effektiva beats och låtar där melodierna och ljuden tar ut svängarna mer. För oss är det stor skillnad på första skivan som håller sig mer till boombap reglerna, vi har gått loss ganska hårt. Lyssna och hör!


Hur ser framtiden ut för er?
Om fem år har vi varit runt halva världen turnerande och samarbetat med alla dolda talanger vi kommit över. Make the little man count! Vi livnär oss på musiken och har en fet studio på hemmaplan där vi fortsätter göra vår grej, producerar andra artister och tar fler folk under våra vingar.

Vad kan vi förvänta oss av er spelning på Hamnfestivalen? Varför ska man komma och se just er? Mycket energi och feta beats! Världen behöver ett par down to earth dudes som oss, vi bjuder på mer än musiken.


10 snabba-> 

Tidernas bästa låt är..... Careless whisper - George Michael
Tidernas bästa band är.... A tribe called quest
Tidernas bästa kvinnliga artist är... Boy George
Tidernas bästa manliga artist är.... Michael Jackson
Tidernas mest överskattade artist är.... Han Ranelid, no doubt..
Om vi hade en superpower så skulle det vara.... Blezz: att flyga Affix: flytta saker med tanken
Om vi fick byta liv med ett band för en dag så skulle vi så skulle vi välja.... Parliament, wish i was a funkateer!
Om vi bara fick äta en enda maträtt resten av livet så skulle vi välja.... Tacos för mångfalden av ingredienser.
Det bästa med hiphop är... Dom stora brallorna! Gotta love that svängrum
Det bästa med Ays'N'Beez är.... the spaceness!


Missa inte Ays'N'Beez fredagen den 27 juli kl. 22.00

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar